koffietafelboek

De 10 mooiste koffietafelboeken voor je interieur én inspiratie

Boeken geven eigenlijk altijd sfeer in je interieur. Koffietafelboeken spannen wat dat betreft de kroon. Zo’n koffietafelboek fleurt namelijk heel je interieur op, en geeft je ook nog eens de mooiste inspiratie binnen handbereik.

De mooiste koffietafelboeken voor je interieur

Door de jaren heen is een lijst ontstaan met de mooiste koffietafelboeken. Sommige hebben we al in huis, anderen bladerden we even door en staan altijd nog op de wishlist. Van het bekende Taschen tot uitgeverijen als Hogarth Press, of klassiekers als Kinfolk – er zit van alles tussen. Leuk voor je eigen woonkamer, maar je kunt deze selectie ook meteen zien als je ultieme gift guide.

taschen, great escapes
great escapes europe, taschen

Great Escapes

Het staat altijd nog op de planning: de hele serie Great Escapes bij elkaar verzamelen. En hoewel we regelmatig een koffietafelboek mee naar huis sjouwen – of misschien juist daardóór – is het er nog niet van gekomen om een exemplaar van Great Escapes aan te schaffen. Wél hebben we er regelmatig doorheen gebladerd, in boekhandels in Parijs en Antwerpen. Te zwaar om mee te sjouwen in de koffer, was altijd het excuus, maar we denken dat het er dit jaar tóch van komt.

kinfolk, koffietafelboek, koffietafelboeken, kinfolk garden
the art of kinfolk

Kinfolk

Ik weet niet hoe jouw Pinterest erbij staat, maar die van mij is al jarenlang gevuld met plaatjes van Kinfolk. Dit magazine uit Portland is een ode aan slow lifestyle – en dat kun je zien. Prachtige boeken voor op tafel, waarbij we meteen even een kanttekening willen maken. Volgens sommige reviews is er met name bij The Kinfolk Garden relatief veel tekst te vinden, en nét wat minder plaatjes. Tja, misschien is dat onderdeel van de slow lifestyle – wij storen ons er niet aan. De covers zijn zo mooi dat we ze waarschijnlijk dicht op tafel zouden leggen, en wat is er zo erg aan lekker lezen op je vrije dag?

koffietafelboek, koffietafelboeken, a room of her own
grand hotels, koffietafelboek, koffietafelboeken, kinfolk

A room of her own

Het boek A room of her own van Robyn Lea was een Valentijnsdagcadeau, en sindsdien wordt er regelmatig doorheen gebladerd. Prachtige interieurfoto’s van designers en creatievelingen als schrijver Sue Townsend, beeldhouwster Petah Coyne en modeontwerper Heidi Middleton en JJ Martin (van La DoubleJ). Wat ons betreft hét koffietafelboek voor kunst- en interieur-inspiratie.

Grand hotels of the world

Nóg zo’n spontaan cadeau dat in de smaak viel: Grand hotels of the world van Elle Seymour. Opnieuw heerlijke beelden voor interieur-inspiratie, ditmaal van luxe hotels en resorts. Het boek heeft een linnen kaft, wat ‘m extra mooi maakt voor je eigen interieur.

in vogue, vogue magazine, vogue boek
vogue travel, vogue on location

Vogue Magazine

De coffee table books van Vogue Magazine zijn vanzelfsprekend een lust voor het oog. In het boek In Vogue vind je honderden covers en beelden uit archieven. Dat betekent uiteraard dat je het werk van de bekendste kunstenaars, illustratoren en fotografen uit de twintigste eeuw tegenkomt. Denk aan Edward Steichen, Erwin Blumen Feld, Annie Leibovitz en Bruce Webber. Het boek Vogue on Location neemt je mee op reis. Geweldige fotografie van ‘people, places and portraits‘; een mooi exemplaar voor op je salontafel.

koffietafelboek parijs
koffietafelboek rome

Paris Chic

Is er een stad die zich beter laat lenen voor een koffietafelboek dan Parijs? Het boek Paris Chic staat bomvol mooie plaatjes en verhalen van families uit de Franse hoofdstad. Gefotografeerd door Oliver Pilcher en opgetekend door Alexandra Senes – ‘alsof je over de rand van het balkon naar je eigen pied-à-terre tuurt,’ aldus de productbeschrijving bij verschillende boekhandels.

Dolce Vita

Als je het over fotogenieke steden hebt: Rome is (net als de rest van Italië) natuurlijk ook een ultieme bestemming voor fotografen. Het boek Dolce Vita neemt je mee op reis, met foto’s van Ferdinando Scianna en Bruno Barbey. In dit boek vind je portretten van bijvoorbeeld Maria Callas, Sophia Loren en Marcello Mastroianni, en foto’s waarop de Italiaanse sfeer perfect in beeld word gevat.


Ben je binnenkort in Parijs? Vlakbij de Notre Dame, aan de Rue de Buci, vind je een boekenwinkel van Taschen. Deze uitgeverij heeft wel meerdere verkooppunten in Nederland, maar geen officiële eigen vestiging. Altijd een feestje dus om hier tijdens je stedentrip even langs te gaan. Niet in de laatste plaats doordat deze winkel sowieso in een heel leuke wijk zit: Quartier Latin. Wil je de boeken van Taschen in Nederland in een fysieke winkel kopen, kun je terecht bij verschillende boekhandels (zoals Broesche in Utrecht) en musea.

Beelden: de Bijenkorf, Taschen, Bol.com, Bruna, Kinfolk.