Ongeveer een jaar geleden opende restaurant Gitane aan de Jan Pieter Heijestraat in Amsterdam West. Voor de kenner: in het pand waar eerst Golden Brown Bar zat. Een debuut van chef Angelo Kremmydas, waarmee hij van begin af aan lovende reviews binnensleept. Beathe (van Beetje Home) en ik stapten er op een warme zomerdag naar binnen – en waren meteen verkocht.
Restaurant Gitane in Amsterdam West
Van alle restaurants in Amsterdam die we eens willen proberen – dat zijn er heel wat – prijkte Gitane Amsterdam lange tijd ergens bovenaan. Je kunt je afvragen waarom het er lange tijd niet van kwam, want dit restaurant biedt mogelijkheden genoeg. ‘Geopend van ontbijt tot diner en later. Voor iets kleins, of om uitgebreid te tafelen. Aan de bar, op het terras of in het restaurant. Iedere dag, op elk moment van de dag,’ lezen we op de website van dit restaurant in Amsterdam West.
Restaurant Gitane Menukaart
Zoals je wellicht verwacht van een nieuw restaurant in Amsterdam West, is de menukaart hip en groen. Al zit er echt voor iedereen wat tussen. De menukaart is namelijk klein, maar heeft wél een mix van culturen en smaken. Dat kun je wel overlaten aan iemand als Angelo Kremmydas – hij was head chef van Ottolenghi’s NOPI en gaat nog altijd als een tierelier.
Ook niet vergeten: de wijnkaart, inmiddels al meermaals de hemel in geprezen. En blijf ondertussen om je heen kijken, want het interieur is dus echt een knap staaltje werk – van Studio Modijefsky, hier vastgelegd door Beathe van Beetje Home. Restaurant Gitane in Amsterdam West wordt trouwens genoemd in de Michelin-gids, en scoort 4.4 uit 5 sterren op Google.
We gingen zelf voor een simpele lunch en bleven nog even hangen voor een bak koffie. Eindoordeel: mooi interieur, heerlijk eten, fijne ambiance, goede locatie en vriendelijk personeel. Yes, restaurant Gitane in Amsterdam West tikte – net als Studio Lindengracht in de Jordaan – alles af.
Een zusje in Oost: Restaurant Massalia
Begin dit jaar had Kremmydas nog meer goed nieuws in petto. In de zomer van 2024 opende hij een nieuwe restobar: Restaurant Massalia aan het Beukenplein in Amsterdam Oost. Heel andere koek dan restaurant Gitane Amsterdam, maar wél blijven de kleine gerechtjes en de gezelligheid die je ook van Gitane gewend bent.
De nieuwe zaak heeft een nóg grotere keuken en terras, waarbij de focus iets meer ligt op de Griekse roots van Kremmydas. Al ging het Franse jasje allesbehalve uit. Dat verklaart ook meteen de naam Massalia, wat de Griekse vertaling is van Marseille. Op naar het Beukenplein, wat ons betreft.
Beelden: Beathe Vieth van Beetje Home.